Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός (NLP) είναι η τέχνη της διακριτής αποτελεσματικότητας.
Τί σημαίνει αυτό; Κάθε άνθρωπος έχει ένα δυναμικό μέσα του, τα εφόδια εκείνα τα οποία μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Και κάθε άνθρωπος πλάθει ένα συγκεκριμένο μοντέλο του κόσμου στον οποίο ζει και βάσει αυτού πορεύεται στη ζωή του.
Αυτό που κάνει ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι να βοηθήσει το άτομο να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις καταστάσεις που το απασχολούν προσφέροντας του εναλλακτικές επιλογές συμπεριφοράς.
Αυτό γίνεται συνειδητά μέσω της αποτύπωσης των διαδρομών της σκέψης του όταν επεξεργάζεται τις πληροφορίες του περιβάλλοντός του (οπτικά, ακουστικά, κιναισθητικά, οσφρητικά-γευστικά ερεθίσματα).
Είναι λοιπόν μια μεθοδολογία με μια σειρά τεχνικών οι οποίες έχουν ως στόχο να μας διευκολύνουν στην καθημερινότητα μας ώστε να πετυχαίνουμε αυτά που θέλουμε, να επικοινωνούμε καλύτερα με τους γύρω μας καθώς κατανοούμε, συντονιζόμαστε με το πώς σκέφτεται κανείς.
Ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο που σκεφτόμαστε και επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες, μας βοηθά να καταλαβούμε τα βήματα της σκέψης μας, τις στρατηγικές που χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα ή τί αποφεύγουμε και δεν οδηγούμαστε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Έτσι λοιπόν κάθε άτομο έχει ένα μοναδικό τρόπο να βιώνει και να δίνει νόημα στις εμπειρίες του. Όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα που δεχόμαστε μέσω των αισθήσεων μας φιλτράρονται με διαφορετικούς τρόπους όπου άλλα στοιχεία αλλοιώνονται, άλλα διαγράφονται και άλλα προστίθενται βάσει των αξιών και των πιστεύω μας.
Έτσι διαμορφώνονται συγκεκριμένα μοτίβα βάσει των οποίων κάθε άνθρωπος πορεύεται στη ζωή του βιώνοντας τη δική του πραγματικότητά. Αυτά τα μοτίβα αποτελούν τον μοχλό για να πετυχαίνουμε πράγματα στη ζωή μας ή να δυσκολευόμαστε.
Έτσι λοιπόν ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός μας βοηθά στην αποτύπωση εκείνων των βημάτων του τρόπου συμπεριφοράς, των σκέψεων οι οποίες οδηγούν σε συγκεκριμένες τεχνικές για να επιτυχούμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε σε διάφορους τομείς στη ζωή μας.
Σε αυτό το σημείο θα αναλύσω περισσότερο τί σημαίνει το κάθε τμήμα του όρου νευρογλωσσικός προγραμματισμός.
Το τμήμα, η λέξη Νεύρο περιλαμβάνει τις πληροφορίες που εισέρχονται στο νευρικό σύστημα μας μέσω των αισθήσεων μας και τις οποίες το νευρικό σύστημα επεξεργάζεται.
Το τμήμα, η λέξη Γλωσσικός αφορά τη γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας καθώς μέσω αυτής μεταφέρονται τα μηνύματα των εμπειριών μας, αποδίδονται νοήματα.
Το τμήμα, η λέξη προγραμματισμός αφορά τα προγράμματα, τα μοτίβα λειτουργίας που αναπτύσσουμε βάσει των οποίων πορευόμαστε στην καθημερινότητά μας όπου άλλοτε προχωράμε και άλλοτε δυσκολευόμαστε.
Νευρογλωσσικός προγραμματισμός NLP – Αρχές
Επίσης χρειάζεται να αναφέρω τις σημαντικές αρχές και αξίες του νευρογλωσσικού προγραμματισμού οι οποίες είναι οι εξής:
- Σεβασμός για το «μοντέλο» του κόσμου “map of the world” που έχει πλάσει ο καθένας. Δηλαδή κάθε άνθρωπος βλέπει τα πράγματα από τη δική του διαμορφωμένη οπτική για τον κόσμο (αποτέλεσμα των εμπειριών, αξιών και πεποιθήσεων του) και τη δεχόμαστε όπως είναι, δηλαδή σεβόμαστε αυτή τη διαμορφωμένη οπτική του άλλου.
- Ο χάρτης δεν είναι η περιοχή (που απεικονίζει) – The map is not the Territory. Δηλαδή ο χάρτης είναι η φυσιολογία, η φωνή, λέξεις. Η περιοχή είναι η εσωτερική αναπαράσταση. Αυτή η παραδοχή μας βοηθά να κατανοήσουμε ότι αυτό που βλέπουμε, ακούμε από τον άλλο είναι το αποτέλεσμα του τί εμπεριέχει, πώς έχει διαμορφωθεί η εσωτερική αναπαράσταση του. Επομένως μας προσφέρει καλύτερη κατανόηση και επικοινωνία με τους άλλους.
- Δεν υπάρχει αποτυχία, υπάρχει μόνο, επαναπληροφόρηση, (feedback). Δηλαδή ό,τι συμβαίνει στη ζωή μας, πιθανά “λάθη-αποτυχίες” μπορούμε να τα εκλάβουμε ως ευκαιρίες επανατροφοδότησης, προσωπικής ανάπτυξής μας (τί θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά και τί μαθαίνουμε για εμάς ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί την επόμενη φορά) και όχι ως “λάθη-αποτυχίες”.
- Δηλαδή όλοι μας έχουμε το δυναμικό, τις ικανότητες (κάποιες είναι ανεπτυγμένες και κάποιες χρειάζονται περαιτέρω καλλιέργεια) για να καταφέρουμε αυτά που θέλουμε στη ζωή μας.
- “Τhe law of requisite variety” – ο νόμος της αναγκαίας ποικιλίας. Δηλαδή η ευελιξία στη σκέψη ή στη συμπεριφορά. Η συγκεκριμένη αρχή μας βοηθά στην προσαρμοστικότητα μας, ευελιξία στη δική μας σκέψη ή συμπεριφορά σε σχέση με τις καταστάσεις που βιώνουμε.
- Η κάθε συμπεριφορά υποκινείται από μία «θετική» συμβατή προς τους στόχους και τις προτεραιότητες πρόθεση. Αυτό σημαίνει θετική πρόθεση της συμπεριφοράς βασισμένη στις ανάγκες που έχει το κάθε άτομο. Δηλαδή δέχομαι ότι ο άλλος λειτουργεί με θετική πρόθεση σε ό,τι κάνει.
Εν κατακλείδι ο νευρογλωσσικός προγραμματισμός είναι η τεχνική της διακριτής αποτελεσματικότητας, δίνοντας έμφαση στο να εντοπίσει τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά, δηλαδή πώς θα καταφέρει κανείς στη ζωή του όσα επιθυμεί χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές.