Οι ομάδες των Δώδεκα βημάτων απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια. Τα δώδεκα βήματα είναι τα εξής:
1) Παραδεχτήκαμε ότι είμαστε ανίσχυροι στο τζόγο και ότι η ζωή είχε ξεφύγει από τον έλεγχό μας.»
2) «Πιστέψαμε ότι μια Δύναμη μεγαλύτερη από εμάς μπορεί να μας επαναφέρει στην ψυχική και πνευματική υγεία.»
3) «Αποφασίσαμε να παραδώσουμε τη θέλησή μας και τη ζωή μας στη φροντίδα του Θεού, όπως τον αισθανόμαστε
4) «Προβήκαμε σε μια διερευνητική και άφοβη ηθική απογραφή του εαυτού μας».
5) Παραδεχτήκαμε απέναντι στο θεό, στον εαυτό μας και σ’ έναν άλλο άνθρωπο την ακριβή φύση των σφαλμάτων μας». Αυτό το βήμα δεν είναι τίποτε άλλο από την εξομολόγηση, αλλά την εξομολόγηση όπως τη δίδασκε το Γκρουπ της Οξφόρδης. Διαβάζουμε στο ελληνικό βιβλίο των Ναρκομανών Ανώνυμων: «Καθώς μοιραζόμαστε τα πιο προσωπικά μας συναισθήματα και τα πιο προσεκτικά φυλαγμένα μυστικά μας, μπορεί να βιώσουμε αγωνία. Ωστόσο, πολλοί από εμάς σηκώσαμε το βλέμμα κι είδαμε ανιδιοτελή αγάπη στα μάτια του προσώπου [μέλους ή μελών της ομάδας] που άκουγε το Πέμπτο μας Βήμα».
6) Είμαστε εντελώς έτοιμοι να αφήσουμε το Θεό να αποσύρει όλα αυτά τα ελαττώματα του χαρακτήρα μας».
7) «Ταπεινά Του ζητήσαμε να αποσύρει τις ατέλειές μας».
8) «Ταξινομήσαμε σ’ έναν κατάλογο όλους τους ανθρώπους που βλάψαμε και προθυμοποιηθήκαμε να επανορθώσουμε ό,τι κακό τους είχαμε κάνει.»
9) «Επανορθώσαμε το κακό σ’ αυτούς τους ανθρώπους όποτε αυτό ήταν δυνατό και όταν αυτό δεν έβλαπτε τους ίδιους ή τους άλλους.»
10) «Συνεχίσαμε να κάνουμε την προσωπική εξέτασή μας και όταν είχαμε άδικο, να το παραδεχόμαστε αμέσως.»
11) Επιδιώξαμε με την προσευχή και το διαλογισμό να βελτιώσουμε την συνειδητή επαφή μας με το Θεό, όπως τον αισθανόμαστε, προσευχόμενοι μόνον για να μάθουμε τη θέλησή Του σχετικά για μας και για ν’ αποκτήσουμε τη δύναμη να την πραγματοποιήσουμε.
12) «Αφού, σαν αποτέλεσμα των βημάτων αυτών, αποκτήσαμε ένα πνευματικό ξύπνημα προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε το μήνυμα αυτό και σ’ άλλους που είναι εξαρτημένοι από το τζόγο και να εφαρμόσουμε αυτές τις αρχές σε όλες μας τις εκδηλώσεις.»
Οι νεοεισερχόμενοι στις ομάδες των δώδεκα βημάτων είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν τουλάχιστον 90 συναντήσεις και να βρουν έναν καθοδηγητή που είναι συνήθως ένα παλαιότερο μέλος με τον οποίο επεξεργάζονται τα δώδεκα βήματα. Κάθε συνάντηση έχει συγκεκριμένο τελετουργικό όπου στην αρχή τηρείται ενός λεπτού σιγή και μετά ακολουθεί η “προσευχή της Γαλήνης” η οποία είναι η εξής: “Θεέ μου δώσε μου τη γαλήνη να δέχομαι τα πράγματα που δεν μπορώ ν’ αλλάξω, το κουράγιο ν’ αλλάζω τα πράγματα που μπορώ και τη σοφία να γνωρίζω τη διαφορά”. Έπειτα αναφέρονται στα δώδεκα βήματα. Αν κάποιο μέλος της ομάδας θέλει να μιλήσει χρειάζεται να πει: “ Είμαι ο Λευτέρης και είμαι εξαρτημένος από το τζόγο” όπου αναφέρουν εμπειρίες τους από το τζόγο και πώς οδηγήθηκαν στην εξάρτηση. Τα πιο παλιά μέλη καθοδηγούν τη συζήτηση. Στο τέλος ολοκληρώνουν τη συνάντηση με προσευχή λέγοντας όλοι μαζί: “ Να έρχεστε. Έχει αποτέλεσμα”.
Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει η ομάδα των δώδεκα βημάτων, των Ανωνύμων Εξαρτημένων από το Τζόγο. Η διεύθυνση είναι Μητροπόλεως 10, 4ος όροφος κάθε Τετάρτη 20:30-22:30, Πέμπτη 20:30-22:30 , Κυριακή 11:00-12:30 όπως επίσης και το Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων Όασις. Η διεύθυνση είναι Μοσκώφ 12 και το τηλ.2310 508598.
Πηγές: |
-εσωτερικό έντυπο με τίτλο «ΝΑ – ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ», σελ. 28.
–http://www.morerevealed.com/articles/devin.htm
–http://thearidsite.tripod.com/12SEREPR.HTM
-Bufe Charles, «Alcoholics Anonymous – Cult or Cure?», κεφάλαιο 1, Sharp Press, 1998.