«Εσύ πότε θα παντρευτείς;»
Πέρασες τα 30 κι ακόμα δεν έχεις «ανοίξει σπίτι» κι ούτε προβλέπεται να το κάνεις στο άμεσο μέλλον. Κι ενώ εσύ μπορεί να μην έχεις κανένα πρόβλημα με αυτό, όλοι γύρω σου φαίνεται να μη συμφωνούν. Τι να κάνεις για να μη σου κάνουν τη ζωή δύσκολη;
Έχεις επιστρατεύσει την ψυχραιμία και το χιούμορ σου. Έχεις αναγκαστεί ωστόσο να καταφύγεις και στην ειρωνεία ή στους ατελείωτους τσακωμούς προκειμένου να σταματήσουν επιτέλους να ασχολούνται με την προσωπική σου ζωή και να σε ρωτάνε συνεχώς «εσύ πότε θα παντρευτείς;» Κι ενώ κάποιες φορές δε δίνεις σημασία, η αλήθεια είναι ότι έχεις βαρεθεί να το ακούς και συχνά μπορεί να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση να σκέφτεται ότι κάτι έχεις κάνει λάθος ή ότι έχεις αποτύχει. Ποιος είναι όμως ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείς την κατάσταση προκειμένου να πετύχεις το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από το να είσαι εσύ πρώτα ευχαριστημένη με τη ζωή σου;
Οι συνέπειες πάνω σου
Αν και όπως φαίνεται όλο και περισσότερες γυναίκες και στη χώρα μας (ανεξαρτήτως ηλικίας) έχουν δεύτερες σκέψεις για το γάμο σε σχέση με το παρελθόν, όταν μιλάμε για ηλικίες μεταξύ 32 και 39 ετών, το ποσοστό πέφτει καθώς όπως όλα δείχνουν πολλές γύρω σε αυτή την περίοδο εξακολουθούν να νιώθουν αγχωμένες και «αποτυχημένες» αν είναι ακόμα «μόνες» και δεν έχουν παντρευτεί. Κι όλ’ αυτά παρότι σήμερα μπορούν και πιο εύκολα να γνωρίσουν συντρόφους αλλά και -χάρη στην πρόοδο της επιστήμης- να παρατείνουν και την αναπαραγωγική τους ικανότητα. Όμως αυτή η πίεση (είτε προέρχεται από το περιβάλλον μας είτε τελικά από εμάς τις ίδιες ) έχει συνέπειες στην υγεία μας ψυχική και σωματική. Γιατί μας προκαλεί έντονο άγχος ενώ μας κάνει πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη με όλες τις γνωστές συνέπειες (απομόνωση, έλλειψη διάθεσης, όρεξης κ.λπ.). Έτσι συχνά, πολλές μπορεί να κάνουν ένα γάμο από ανασφάλεια, πίεση από τον περίγυρό τους ή άλλους λάθος λόγους.
Βίος ανθόσπαρτος;
Αυτό που πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν είναι ότι ο γάμος και τα παιδιά δεν φέρνουν απαραίτητα και την ευτυχία. Αρκετές έρευνες δείχνουν κάτι αντίθετο από αυτό που πιστεύαμε μέχρι σήμερα καθώς φαίνεται ότι ο γάμος μπορεί να λειτουργήσει και ως παράγοντας κατάθλιψης στις γυναίκες, εννοείται ότι αυτό ισχύει κυρίως αν δε νιώθουν ευτυχισμένες μέσα σε αυτόν, ενώ αντίθετα στους άντρες λειτουργεί προστατευτικά!
Διάλυσε τους μύθους
Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες κατέληγαν ότι οι παντρεμένοι είναι πιο υγιείς από τους ανύπαντρους. Όμως σύμφωνα με το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι singles φαίνεται ότι κερδίζουν το χαμένο έδαφος και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό φαίνεται ότι οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο που οι άνθρωποι βλέπουν τον γάμο σε σχέση με παλιότερα, καθώς όλο και περισσότεροι επιλέγουν να μην παντρευτούν ή να παντρευτούν πιο μεγάλοι. Αυτό άλλαξε φυσικά και το πώς βλέπουν πια και τους ανύπαντρους. Οι ειδικοί μελέτησαν τα δεδομένα 32 ετών, που αφορούσαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο Αμερικανούς άνδρες οι γυναίκες 25 – 80 ετών. Όπως αποδείχθηκε, με τον χρόνο το χάσμα υγείας μεταξύ παντρεμένων και ανύπαντρων μειωνόταν συνεχώς. Επίσης άντρες και γυναίκες που ήταν παντρεμένοι αλλά έμειναν μόνοι επειδή χήρεψαν ή χώρισαν, ανήκαν στην ομάδα με τους λιγότερο υγιείς. Πάντως όπως έχει φανεί γενικά, οι ευτυχισμένα παντρεμένοι μπορεί να έχουν έως και τέσσερις μονάδες χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους ανύπαντρους με καλή κοινωνική ζωή όμως από πίεση κινδυνεύουν περισσότερο όσοι είναι παντρεμένοι αλλά έχουν σοβαρά προβλήματα με τον γάμο τους.
Τι λένε οι ειδικοί;
Πρώτ’ απ’ όλα ξέρεις σίγουρα ήδη ότι κάποια πράγματα δεν είναι πάντα στο χέρι μας. Μπορεί π.χ. να μην έχεις βρει ακόμα τον κατάλληλο άνθρωπο ή πολύ απλά να μην είσαι φτιαγμένη γι’ αυτό. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι γεννημένοι για να κάνουν οικογένεια ούτε για να μένουν με έναν άνθρωπο για πάντα. Επίσης κάθε επιλογή που κάνουμε πολύ σπάνια έχει μόνο μία και καλή πλευρά. Συνήθως οτιδήποτε επιλέγουμε έχει τα υπέρ και τα κατά του. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον γάμο. Ακόμα δηλαδή κι αν θέλουμε να παντρευτούμε ή αν παντρευτούμε τον άντρα των ονείρων μας σίγουρα θα υπάρξουν και κάποιες φορές που μπορεί να σκεφτούμε πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μας αν δεν το είχαμε κάνει. Επομένως δεν έχει νόημα να βάζουμε τον εαυτό μας στη διαδικασία να σκέφτεται ότι αν είχαμε παντρευτεί όλα θα ήταν τέλεια γιατί πολύ απλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και τέτοιου είδους σκέψεις συνήθως καταλήγουν στην αυτολύπηση που μόνο καλό δε μας κάνει.
Μη βιαστείς
Αν είσαι άνθρωπος που τα σχόλια των γύρω σου δε σε αφήνουν αδιάφορη μπορεί να πέσεις στην παγίδα να σκέφτεσαι μήπως έχουν δίκιο που σου γκρινιάζουν και ακόμα χειρότερα μήπως έχεις κάνει κάτι λάθος που καμία σχέση σου δεν έχει φτάσει έστω κοντά στα σκαλιά της εκκλησίας. Όλα αυτά όμως είναι πολύ εύκολο να θολώσουν την κρίση σου με αποτέλεσμα να αυξάνεις τις πιθανότητες να κάνεις κάποια βιαστική κίνηση και να πάρεις αποφάσεις, τις οποίες υπό άλλες συνθήκες σίγουρα θα απέφευγες. Αν π.χ. δεν έχεις κάποια σχέση ίσως τελικά ενδώσεις σε αυτόν τον τύπο που σε πολιορκεί εδώ και χρόνια παρότι ποτέ δε σου κίνησε ούτε το ελάχιστο ενδιαφέρον ή να επισπεύσεις την επισημοποίηση μιας σχέσης που έχει «βαλτώσει», κινήσεις που σίγουρα δε θα σου βγουν σε καλό… Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι ακόμα κι αν τώρα δεν έχεις αυτό που θέλεις δε σημαίνει ότι δε θα το έχεις ποτέ. Το ότι σήμερα είσαι ακόμα ελεύθερη, ανύπαντρη δε σημαίνει ότι θα μείνεις για πάντα μόνη σου, αν αυτό είναι κάτι που φοβάσαι. Οπότε μέχρι να συμβεί αυτό, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απολαύσεις την ελευθερία σου.
Άσ’ τους να λένε…
Παρότι δεν είναι πάντα εύκολο να αγνοούμε όσα ακούμε, το τι λένε οι γύρω μας για την προσωπική μας ζωή δεν θα πρέπει να μας απασχολεί στο ελάχιστο. Αυτού του είδους οι επιλογές αφορούν εμάς και μόνο εμάς και πρέπει να τις κάνουμε με βάση το τι έχουμε εμείς ανάγκη για να είμαστε καλά. Εξάλλου σε περίπτωση «επιτυχίας» ή «αποτυχίας» των επιλογών μας εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να «αντεπεξέλθουμε».
Βάλε τα πράγματα στη θέση τους
Αντί λοιπόν να αποφεύγεις εσαεί τις οικογενειακές συγκεντρώσεις για να μη σε κρίνουν φρόντισε να τους αντιμετωπίσεις κατά πρόσωπο. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να επιδείξεις διεκδικητικότητα, να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, χωρίς να μπεις στη διαδικασία της απολογίας ώστε να σεβαστούν τις επιλογές σου. Πιο συγκεκριμένα μπορείς να εκφράσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου (τι σκέφτεσαι και πως νιώθεις όταν σου θέτουν αυτές τις ερωτήσεις) και τη συνέπεια επανάληψης αυτών των ερωτήσεων προς το πρόσωπό σου, ότι δηλαδή θα σε ωθήσουν στο να μη συμμετέχεις.