Η απόρριψη και η απογοήτευση είναι δύο δύσκολα συναισθήματα. Πολλές φορές οδηγούμαστε στην παγίδα να κατηγορούμε τον εαυτό μας όταν δεν πετυχαίνουμε κάποιους στόχους μας. Η ψυχική ανθεκτικότητα είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό το οποίο μπορούμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας. Είναι αναπόφευκτο το γεγονός ότι τα παιδιά μας κάποιες στιγμές θα βιώσουν απογοήτευση, απόρριψη. Παρακάτω αναφέρονται 5 τρόποι ενίσχυσης της ανθεκτικότητας των παιδιών:
-
Ανακουφίστε και επικυρώστε την εμπειρία τους. Όταν τα παιδιά εισπράττουν κατανόηση χτίζουν την εικόνα του εαυτού τους. Φυσιολογικοποιούνται τα συναισθήματά τους και δημιουργείται ο “ψυχικός μυς”. Όπως στη γυμναστική όπου γινόμαστε πιο δυνατοί όσο περισσότερο εξασκούμαστε έτσι και στην καθημερινότητα τα παιδιά γίνονται πιο δυνατά όταν μπορούν και νιώθουν, αποδέχονται τα δύσκολα συναισθήματα.
Για παράδειγμα αν το παιδί σας νιώθει απογοήτευση επειδή δεν μπήκε στη σχολή που επιθυμούσε μπορείτε να πείτε “Καταλαβαίνω την απογοήτευσή σου γιατί ήξερα πόσο πολύ ήθελες να περάσεις”. Κάποιοι γονείς προσπαθούν να μειώσουν το συναίσθημα της απογοήτευσης του παιδιού τους όμως χάνουν την ολική εικόνα. Το παιδί σας νιώθει απογοήτευση και μπορεί να χρειάζεται να το ανακουφίσετε προτού σκεφτεί άλλες εναλλακτικές.
-
Κάντε την αποτυχία ασφαλή. Συχνά οι έφηβοι φοβούνται την αποτυχία. Η αποτυχία είναι μια εξαιρετική εμπειρία μάθησης παρόλο που είναι άβολη. Μας βοηθά να επανεκτιμήσουμε τους στόχους μας και να ανακαλύψουμε νέο πλάνο ενεργειών για να δοκιμάσουμε.
-
Αν δεν επιτύχετε, δοκιμάστε ξανά. Μετά από μια αποτυχία μειώνεται λιγάκι το κίνητρο για δράση. Αν όμως κάνετε την αποτυχία κομμάτι της διαδικασίας, τότε μια δεύτερη ή τρίτη ευκαιρία είναι πάντα εκεί.
-
Συνδέστε την αξία των παιδιών σας με το χαρακτήρα τους και όχι με τα επιτεύγματά τους. Μπορεί ως γονείς να θέλετε να πάνε τα παιδιά σας στα καλύτερα σχολεία, να έχουν υψηλές βαθμολογίες. Η πίεση για επιτυχία μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η αυτοαξία συνδέεται άμεσα με τα επιτεύγματα. Για αυτό και όταν το παιδί σας πετυχαίνει κάτι εστιαστείτε στην προσπάθεια και όχι στο τελικό αποτέλεσμα π.χ. Είναι πολύ καλό!Εργάστηκες πολύ αυτό το εξάμηνο.
-
Κρατήστε απόσταση. Ως γονείς θέλετε να προστατέψετε τα παιδιά σας από τις δοκιμασίες όμως όταν τους προστατεύετε συνεχώς τότε τους στερείτε την ανάπτυξη της αίσθησης της αυτεπάρκειας. Όταν προσπαθείτε να επιλύσετε τα προβλήματά τους ή παρεμβαίνετε συνεχώς τότε τους μεταφέρετε το μήνυμα ότι δεν είναι ικανοί να κάνουν πράγματα μόνοι τους κάτι το οποίο στην πορεία μπορεί να πιστέψουν και τα ίδια. Δοκιμάστε μαζί την επίλυση προβλημάτων και αφήστε την πρωτοβουλία στα παιδιά σας. Θα τους δώσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να χειριστούν διάφορες καταστάσεις στο μέλλον και σε εσάς την πίστη ότι μπορούν να τα καταφέρουν.
Οι παραπάνω τρόποι βοηθούν στην καλλιέργεια της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών.