Ανεργία και κατάθλιψη
Η ανεργία είναι μια κατάσταση με την οποία πλέον ολοένα και συχνότερα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος κάποιος. Άνδρας ή γυναίκα. Ανάμεσα στις ψυχολογικές συνέπειες της ανεργίας κατατάσσεται το υπερβολικό άγχος, η κατάθλιψη, οι εξαρτήσεις από διάφορες ουσίες, τα συμπλέγματα, η απελπισία, η απώλεια της χαράς της ζωής και ο αυξημένος κίνδυνος αυτοκτονίας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι οι επιπτώσεις της είναι πιο σοβαρές για τους άνδρες από ό,τι για τις γυναίκες. Και φυσικά όταν ένας άνδρας και μια γυναίκα είναι ζευγάρι η ανεργία του ενός -ιδιαίτερα αν αυτός είναι ο άνδρας- μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση.
Γιατί, όμως, η ανεργία επιβαρύνει ψυχολογικά περισσότερο τους άνδρες; Για έναν άντρα μια πολύ καλή κοινωνική θέση και αναγνώριση εξαρτάται συνήθως άμεσα από την εργασία του. Άρα, αν χαθεί η εργασία, χάνεται και ο κύριος ρόλος στον οποίο βασίζει όλη τη δύναμή του. Οι άντρες σε συνάρτηση με τα κοινωνικά πρότυπα, αλλά και την αυτο-εικόνα τους, όταν μένουν άνεργοι έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση, αισθάνονται ότι απορρίπτονται από την κοινωνία αλλά και τη σύντροφό τους και αναπτύσσουν αισθήματα θλίψης, ανικανότητας και απογοήτευσης. Συχνά μάλιστα μπορεί να παρουσιάσουν ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης.
Το πώς θα αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι την ανεργία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο ώστε οι επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επιβαρυντικές.
Ο ρόλος της συντρόφου
Όπως σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις, είναι σημαντικό η σύντροφος να είναι υποστηρικτική απέναντι στον σύντροφό της. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος της ψυχολογικής επιβάρυνσης. Χρειάζεται να δείξει ότι πιστεύει σε εκείνον και ότι μαζί μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Όλο αυτό βέβαια προϋποθέτει ένα γερό οικοδόμημα σχέσης ανάμεσα στο ζευγάρι. Η σύντροφος είναι αυτή που και μπορεί και πρέπει να συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία του άντρα δείχνοντάς του πόσο τον εκτιμά και αναγνωρίζοντας την αξία του ως πατέρα, συντρόφου και φίλου μέσα από την προσφορά του στο σπίτι, στην ανατροφή των παιδιών, στις εξωτερικές δουλειές κ.ά. Επίσης, επειδή για έναν άντρα που ξαφνικά καλείται να μείνει στο σπίτι είναι δύσκολο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της καθημερινότητάς του σε ένα κλίμα κατανόησης και αλληλοβοήθειας, θα πρέπει να βρεθεί μια λύση βολική και για τις δύο πλευρές με την κατανομή των υποχρεώσεων σύμφωνα με τις ικανότητες και τις επιθυμίες του καθένα.
Τι μπορεί να βοηθήσει
Η λύση κάθε προβλήματος εξαρτάται πάντα από τον τρόπο που ερμηνεύει κανείς την κατάσταση. Το πώς θα αντιμετωπίσει ένα ζευγάρι την ανεργία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο ώστε οι επιπτώσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο επιβαρυντικές. Γι΄αυτό:
- Η κατάσταση θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως προσωρινή και οι δύο σύντροφοι να εστιάζουν στο παρόν χωρίς καταστροφολογίες και απογοητεύσεις.
- Δεν θα πρέπει να υπάρχει ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στο ζευγάρι, γιατί ο άντρας μπορεί να βιώσει πλήρη απόρριψη.
- Όσο ο άντρας βρίσκεται στο σπίτι θα πρέπει να παραμένει ενεργός, γιατί το κομμάτι της προσφοράς είναι πολύ σημαντικό για τη θετική ψυχολογία του.
- Προκειμένου να βρει και πάλι δουλειά θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον κύκλο γνωριμιών του, να αυξήσει τα προσόντα του και να αναζητήσει ενδεχομένως τι πήγε λάθος στην προηγούμενη εργασία του ώστε να βελτιωθεί.
- Αν δε δουλεύει ούτε η σύντροφος, θα μπορούσε αν είναι δυνατό και πιο εύκολο για εκείνη να βρει η ίδια δουλειά και να συμβάλλει οικονομικά στο σπίτι μέχρι τουλάχιστον να αποκατασταθεί επαγγελματικά ο άντρας.