Ερωτεύτηκα τον κολλητό μου
Είναι ο πρώτος άνθρωπος που παίρνεις για να του πεις ότι χώρισες ή για τον τσακωμό σου με την ενοχλητική συνάδελφο. Ο άνθρωπος που μπορεί να πάρεις μες στη νύχτα ή πρωί πρωί για να του πεις «κάτι που θυμήθηκες». Ο άνθρωπος που κλαις, γελάς, νιώθεις άνετα όσο με κανέναν, ο άνθρωπος που είναι στους πιο αγαπημένους σου. Είναι ο κολλητός σου. Ή μήπως ο έρωτας της ζωής σου;
Και τώρα τι κάνουμε;
Κι εκεί που όλα πήγαιναν καλά κι ούτε που σου ‘χε περάσει ποτέ από το μυαλό ότι η σχέση σας θα άλλαζε ποτέ ξαφνικά σου ανακοινώνει ότι γνώρισε μια πολύ ενδιαφέρουσα κοπέλα και μάλλον είναι ερωτευμένος. Δεν είναι ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει πρώτη φορά, αλλά αυτή τη φορά κάτι σ’ ενοχλεί. Μήπως…ζηλεύεις; Μήπως τελικά αυτό που σε δένει μ’ αυτόν τον άνθρωπο δεν είναι μόνο φιλία; Μήπως τελικά τον ερωτεύεσαι; Ή μήπως δέχτηκες εξαρχής να παίξεις τον ρόλο της φίλης επειδή δεν μπορούσες να ομολογήσεις ούτε στον εαυτό σου ότι τον βλέπεις ερωτικά και προκειμένου να τον «χάσεις» τελείως προτίμησες αυτή τη μεταμφίεση; Και τώρα που τα πράγματα δυσκολεύουν πώς πρέπει να το χειριστείς;
Υπάρχει φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκας;
Σήμερα που και τα δύο φύλα, τουλάχιστον στις δυτικές κοινωνίες, μπορούν να συναναστρέφονται ελεύθερα μεταξύ τους και να ανταλλάσουν απόψεις, σκέψεις, φόβους, αστεία, πειράγματα, ανησυχίες κ.λπ. η φιλία μεταξύ άντρα και γυναίκας δεν ακούγεται σαν κάτι αδιανόητο ή απαγορευμένο. Ωστόσο και η φιλία εμπεριέχει μια μορφή έλξης (αφού για να συναναστραφούμε με ευχαρίστηση με κάποιον άνθρωπο πρέπει να βρίσκουμε σημεία επαφής και να μας προκαλεί με κάποιον τρόπο το ενδιαφέρον). Παρόλ’ αυτά αυτή η έλξη δε σημαίνει πάντα κάτι ερωτικό αλλά μπορεί να «περιορίζεται» στη φιλία. Ωστόσο η φιλία ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα μπορεί συχνά να εξελιχθεί σε έρωτα, είτε από τη μεριά του ενός είτε σε αμοιβαίο επίπεδο καθώς η σωματική και εγκεφαλική έλξη δεν είναι πάντα στον έλεγχό μας και επίσης οι κοινωνικές αντιλήψεις πολλών ετών έχουν βάλει σε κάποιο βαθμό το «χεράκι» τους.
Να του το πω;
- Aν η ερωτική έλξη γίνεται αντιληπτή και από τους δύο, τότε καλό είναι –εφόσον αυτή η έλξη δεν εκφραστεί κάποια στιγμή αυθόρμητα- να βρείτε έναν τρόπο να εκφράσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Σαφώς και η πορεία από τη μία σχέση στην άλλη δεν είναι πάντα εύκολη αλλά αν είστε ξεκάθαροι μεταξύ σας τα εμπόδια εξομαλύνονται.
- Τα πράγματα δυσκολεύουν αν καταλαβαίνεις ότι αυτό που νιώθεις δεν είναι αμφίδρομο. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία είναι να μιλήσεις, ειδικά αν σου είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστείς καθώς βλέπεις ότι αντιμετωπίζεις πια τον έως τώρα κολλητό σου ξεκάθαρα ερωτικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, το πιο πιθανό είναι να μην μπορείς να λειτουργείς ούτε σαν καλή φίλη δημιουργώντας άσχημα προηγούμενα και φορτίζοντας ακόμα περισσότερο το συναίσθημά σου με ενοχές, άσχημες σκέψεις κ.λπ. Επομένως, οπλίσου με θάρρος και πες του το, έχοντας ωστόσο στο μυαλό σου ότι αυτό μπορεί να σημάνει το τέλος της φιλίας σας, τουλάχιστο για κάποιον καιρό. Γιατί για να καταφέρεις να επανέλθεις σε αυτήν, αν είναι φυσικά αυτό που θες, το ερωτικό κομμάτι πρέπει με κάποιον τρόπο να ξεπεραστεί ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα πονέσεις ή θα σου πάρει πολύ χρόνο.
- Αν αυτό που νιώθεις είναι κάτι αλλά δε νομίζεις ότι είναι ικανό να απειλήσει τη φιλική διάσταση της σχέσης σας κι ούτε μπαίνει εμπόδιο στη λειτουργικότητά σου (δηλαδή δε σε εμποδίζει να είσαι δεκτική στο να ερωτευτείς κάποιον άλλον, δε σε κάνει υπερβολικά διεκδικητική απέναντί του κ.λπ.) τότε ίσως είναι καλύτερα να μην πεις κάτι και να ψάξεις έναν άλλον τρόπο να το χειριστείς. Αν με τον καιρό όμως αυτά τα αισθήματα δυναμώνουν αντί να καταλαγιάζουν και σε εμποδίζουν να συνεχίσεις την προσωπική σου ζωή, σκέψου το ενδεχόμενο να του μιλήσεις, αναλαμβάνοντας φυσικά και το ρίσκο για τις συνέπειες που αναφέραμε πριν.
Τα πιθανά σενάρια
Γενικά, συνήθως η φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα εμπεριέχει σχεδόν αυτόματα και το ερωτικό στοιχείο και η οριοθέτηση της σχέσης εξαρτάται από τους δικούς μας χειρισμούς. Αν δηλαδή υπερισχύουν τα φιλικά αισθήματα είναι πιο εύκολο ο έρωτας να μην υπεισέλθει ανάμεσα στους δύο. Αν όμως υπερισχύουν τα ερωτικά τα πράγματα δυσκολεύουν. Ειδικά αν πρόκειται για μακροχρόνια φιλία. Τι μπορεί να συμβεί όμως αν τελικά αποφασίσετε να το δοκιμάσετε;
Σενάριο 1
Παρά τους προβληματισμούς που μπορεί να εμπεριέχει η μετάβαση από μια φιλική σχέση σε ερωτική, έχει παρατηρηθεί ότι ο έρωτας που εξελίσσεται υπό το πρίσμα μιας φιλίας μπορεί να έχει πολύ γερές βάσεις και αίσια κατάληξη. Είναι δεδομένο ότι μεταξύ των δύο υπάρχουν ήδη εκτίμηση, κατανόηση, συντροφικότητα και αγάπη.
Σενάριο 2
Παρόλη τη φιλία που σας έδενε δεν μπορείτε να λειτουργήσετε ως ζευγάρι και τελικά απογοητεύεστε. Αν η απογοήτευση είναι μονόπλευρη τότε η επιστροφή στη φιλία προμηνύεται ανηφορική αφού ο «απογοητευμένος» μπορεί να έχει «βαριά» συναισθήματα για τον άλλον με αποτέλεσμα να λειτουργούν αποτρεπτικά δημιουργώντας ένα πολύ κακό κλίμα και για τους δύο (συγκρούσεις κ.λπ.). Αν ωστόσο αυτό το συναίσθημα είναι κοινό, η φιλία μπορεί να έχει μια δεύτερη ευκαιρία.
Τα καλά της φιλίας που γίνεται έρωτας
Σύμφωνα με έρευνες το ποσοστό διαζυγίων είναι μικρότερο στα ζευγάρια που από την αρχή της σχέσης τους μπορούν να δουν τον σύντροφό τους έτσι όπως πραγματικά είναι καθώς μπορούν να χειριστούν καλύτερα την περίοδο που ο δυνατός έρωτας ατονεί. Αυτό ισχύει όταν οι σύντροφοι έχουν ξεκινήσει σα φίλοι, γεγονός που μπορεί να τους κάνει πιο δυνατούς απέναντι στην «απομυθοποίηση» που είναι σχεδόν αναπόφευκτη.