13 τρόποι διαχείρισης των γιορτών σε κρίση
Οι μέρες των Χριστουγέννων είναι λίγο-πολύ γνωστό ότι σε αρκετούς προκαλούν κάθε άλλο παρά χαρά, πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε τώρα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι μόνοι μας για να μη μας πάρει από κάτω;
Το ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα πρέπει να «στριμωχτείς» ακόμα περισσότερο σίγουρα δεν είναι το καλύτερό σου. Τα χρήματα δεν φτάνουν για να κάνεις το τραπέζι που ήθελες, ούτε για να πάρεις ακριβά δώρα για όλους, ούτε για να βγαίνεις κάθε μέρα όπως συνήθιζες…Και με το γενικότερο κλίμα δεν είναι δύσκολο να απογοητευθείς ακόμα περισσότερο. Εξάλλου υπάρχει και η γνωστή ως «κατάθλιψη των γιορτών», που δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο, και η οποία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους όπως το ότι οι προσδοκίες μας από τις γιορτές συχνά είναι υπερβολικές με αποτέλεσμα να μας προκαλούν ένα αίσθημα ματαίωσης όταν τα πράγματα δε γίνονται όπως θα θέλαμε ή στο ότι νιώθουμε μόνοι μας εξαιτίας προσωπικών προβλημάτων που σε τέτοιες περιόδους επιτείνονται κ.ο.κ. Ακόμα όμως και σε μια τέτοια φάση -οικονομικά και συναισθηματικά «δύσκολη»- και εφόσον φυσικά η καταθλιπτική τάση μας συνοδεύει τη συγκεκριμένη περίοδο και δεν είναι μία μόνιμη κατάσταση που κρατάει καιρό, μπορούμε να ανακάμψουμε με απλούς τρόπους, αρκεί φυσικά να βάλουμε και προσωπική προσπάθεια.
13 χρήσιμες συμβουλές διαχείρισης των γιορτών σε κρίση
- Μην αγχώνεσαι με τα δώρα. Συμφώνησε με τους φίλους, τους συγγενείς σου κ.λπ. αυτή τη χρονιά να ανταλλάξετε δώρα που δε θα ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο (μικρό) ποσό. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε ο ένας για τον άλλον συμβολικά δώρα που δε θα σας στοιχίσουν πολλά.
- Δεν είναι ανάγκη να είσαι κάθε βράδυ έξω. Ούτως ή άλλως οι γιορτές σηκώνουν ένα πιο «οικογενειακό» κλίμα. Μαζευτείτε όλοι μαζί σπίτι και δείτε ταινίες, παίξτε επιτραπέζια κ.λπ.
- Προσπάθησε να μην έχεις υπερβολικές προσδοκίες από τις γιορτές. Στόχος σου χρειάζεται να είναι να εκμεταλλευτείς αυτή την περίοδο για να αποφορτιστείς, να χαλαρώσεις και να μαζέψεις δυνάμεις για να αναδιοργανωθείς.
- Δε χρειάζεται το τραπέζι σου να είναι υπερβολικό. Κάθε χρόνο, οι περισσότεροι καταλήγουμε να πετάμε φαγητά που περίσσεψαν από το γιορτινό τραπέζι επειδή φτιάχναμε πολύ περισσότερα απ’ όσα υπήρχε ποτέ περίπτωση να καταναλώσουμε τελικά. Φέτος ετοίμασε μόνο ό,τι χρειαστείς, δοκίμασε νέες συνταγές με απλά και οικονομικά υλικά κ.λπ.
- Στόλισε το σπίτι αλλά χωρίς να δώσεις μια περιουσία. Φέτος ειδικά στην αγορά θα βρεις πιο οικονομικές προτάσεις που δε θα υστερούν σε γούστο.
- Μην αναλάβεις παραπάνω ευθύνες απ’ όσες μπορείς. Μοιράσου τις προετοιμασίες για τις γιορτές και με άλλους έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί κανείς σας πολύ. Οι γιορτές πάνω απ’ όλα σημαίνουν χαλάρωση.
- Πες όχι σε προσκλήσεις που δεν θες να αποδεχτείς και φτιάξε το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν και όχι που σε καταπιέζουν. Δοκίμασε π.χ. να κάνεις κάτι καινούργιο, να γυμναστείς, να δεις φίλους που έχεις να δεις καιρό κ.λπ. και γενικά εκμεταλλεύσου τον ελεύθερο χρόνο των ημερών για να κάνεις ό,τι πραγματικά θες.
- Μην απομονώνεσαι. Είτε το πρόβλημα σου είναι οικονομικό είτε συναισθηματικής φύσης, προσπάθησε να το εμπιστευθείς κάπου. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι και πολλές φορές η βοήθεια έρχεται από εκεί που δεν το περιμένεις. Αν δε μιλήσεις όμως, μην περιμένεις οι άλλοι να μαντέψουν ότι τη χρειάζεσαι.
- Οργανώσου. Κάνε έναν καλό προϋπολογισμό και δες πόσα χρήματα μπορείς πραγματικά να διαθέσεις γι’ αυτές τις γιορτές πριν βγεις για ψώνια. Έτσι θα μπορέσεις να ελέγξεις καλύτερα την κατάσταση και να αποβάλλεις ένα μεγάλο μέρος του άγχους σου.
- Μη μιζεριάζεις. Το να αναπολείς πόσο καλύτερα ήταν τα πράγματα τις προηγούμενες γιορτές, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σε βοηθήσει. Συγκεντρώσου στο τι μπορείς να κάνεις φέτος για να περάσεις όσο το δυνατόν καλύτερα με τα χρήματα που έχεις.
- Μην κρατάς πράγματα μέσα σου. Όταν νιώθεις πολύ πιεσμένη, φρόντιζε να αποφορτίζεσαι στη στιγμή με απλές τεχνικές όπως βαθιές αναπνοές, μια βόλτα κ.λπ.
- Κλείσε την τηλεόραση. Όταν περνάς πολύ χρόνο με παθητικές δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, τόσο εντείνονται τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Ειδικά σε περιόδους όπως αυτή που στην τηλεόραση και στα υπόλοιπα ΜΜΕ μιλάνε συνήθως για την κρίση, αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεσαι.
- Μην πιεις πολύ. Οι γιορτές σηκώνουν περισσότερο αλκοόλ όμως αν η ψυχολογική σου κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή είτε εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων είτε άλλης φύσης, το ποτό δε θα διορθώσει τίποτα. Αντίθετα θα επιβαρύνει την ψυχολογία σου ενώ μπορεί να σε κάνει πιο επιρρεπή σε καταχρήσεις.
Ζήτα βοήθεια
Αν η διάθεσή σου παραμένει πεσμένη για πολύ καιρό, καλό είναι να επισκεφθείς ένα ψυχολόγο, ο οποίος θα μπορέσει να σε βοηθήσει. Αν δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις οικονομικά σε κάτι τέτοιο, ψάξε στο διαδίκτυο. Θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν αρκετές ομάδες ή τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας που μπορούν να σε υποστηρίξουν άμεσα και δωρεάν.
Όλοι οι παραπάνω τρόποι θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τις γιορτές σε κρίση.